Industrijska rješenja

Za komapniju 3M, održivost obuhvaća suradnju u cilju pronalaženja boljih rješenja. Sa porastom svjetske populacije, posebno u zemljama u kojima je gospodarstvo tek u razvoju, globalnim izazovima neophodno je pristupiti na objedinjen način kako bismo svi mogli voditi zdrav i ispunjen život. Svjesni smo da se i naši kupci suočavaju s istim izazovima i da dijele naše ciljeve održivosti. Iz tog razloga, posvećeni smo partnerskoj suradnji sa svojim klijentima kako bismo prepoznali i zajednički pronalazili rješenja koja će nas dovesti do cilja. I dok mi neprestano povećavamo broj proizvoda koji zadovoljavaju takve potrebe, Vi možete pročitati ovdje nešto više o rješenjima u području očuvanja okoliša (PDF, 6.7MB).

 


Upravljanje životnim vijekom proizvoda

 • Održivost ne bi trebala imati istek roka. Upravljanje životnim vijekom proizvoda je sastavni dio naše procedure uvođenja nekog proizvoda u proizvodnju diljem svijeta. Prilikom razvoja novog proizvoda, u samom startu postavljamo važna pitanja: Na koji način možemo umanjiti negativan utjecaj proizvoda na okoliš? Kako ćemo organizirati distribuciju proizvoda? I kako ćemo na kraju ekološki zbrinuti proizvod? Nastojimo sagledati sve ekološke, zdravstvene i sigurnosne posljedice puštanja određenog proizvoda na tržišta diljem svijeta.

  U 2001. godini, usvojili smo novu politiku upravljanja životnim vijekom proizvoda kojom smo svim našim poslovnim jedinicama naložili da provedu ispitivanje životnog vijeka svih proizvoda, i novih i postojećih. Sa stotinama novih proizvoda koji se svake godine plasiraju na tržište, imamo stalan protok mogućnosti za unaprjeđenje ekoloških, zdravstvenih i sigurnosnih utjecaja naših proizvoda.


Ambalaža

 • Mi razmišljamo i izvan okvira. Također i samog kartona, omota i vrećice. Ključni dio našeg procesa upravljanja životnim ciklusom proizvoda jest naše neprestano nastojanje da kroz smanjenje dimenzija ambalaže ostvarimo uštede i u ekološkom i u financijskom pogledu. Utjecaj ambalaže naših proizvoda na okoliš umanjujemo kroz izmjene dizajna, ponovnu upotrebu, povećanje mogućnosti recikliranja i korištenje recikliranih materijala, kao i učinkovitije iskorištavanje volumena kontejnera. Kao rezultat postižemo smanjenje utroška energije na preradu ambalažnog materijala, smanjenje troškova i emisije plinova tijekom transporta, kao i smanjenje zahtjeva u pogledu prostora za pohranu i odlaganje otpada.


Analiza slučaja

 • Post-It ® zbirno pakiranje

  Naše zbirno pakiranje Post - it® blokića doprinosi smanjenju količine otpada u uredu i samim tim smanjenju negativnog utjecaja na okoliš. Zbirna kartonska ambalaža, koja sadrži 16 ili 24 Post - it® blokića (Note Pads), predstavlja prigodnu ambalažu i eliminira potrebu za pojedinačnim plastičnim omotima. Pored toga, omot ambalaže proizveden je od 100% recikliranog papira uz ograničenu upotrebu tinte.

 • 3M Scotch-Brite™ četka za ribanje kade i pločica

  Značajno smo smanjili ambalažu naše 3M Scotch - Brite ™ četke za ribanje kade i pločica. Redizajnirana ambalaža obuhvaća uklanjanje razdjelnika od valovitog kartona i smanjenje dimenzija, tako da zauzima dvostruko manje prostora za transport i izlaganje.

 • Prostorna iskorištenost

  Za one koji su mislili da nikada neće imati nikakve koristi od geometrije iz srednje škole, razmislite o volumenu kocke. U području skladištenja i logistike, "iskorištenost kocke" predstavlja što efikasnije iskorišteni prostor unutar nekog skladišta, kamionske prikolice ili kontejnera. Iskorištenost kocke se u principu izračunava kao postotak ukupno raspoloživog prostora odnosno ukupno "iskoristivog prostora". Iskorištenost kocke koristi se za smanjenje zahtjeva za pohranu i transport naših proizvoda.


Top proizvodi