Dječak promatra preko vode
Znanost u službi života. Svakog života.

Unaprijeđujemo naš posao, našu planetu i život svakog pojedinca.

Pogledaj kako

Održivost u 3M kompaniji

Održivost našeg planeta i našeg poslovanja znači zaštita prirodnih resursa i napredak pojedinaca i društvenih zajednica širom svijeta. To znači pronalaženje prave ravnoteže između gospodarskih, ekoloških i društvenih čimbenika, dok se ujedno suočavamo s globalnim izazovima te povrh svega ujedinjavamo u svrhu postizanja zajedničkoga cilja: poboljšanja kvalitete života sviju nas.

 


Priče o globalnim izazovima

 • Maksimalna učinkovitost uz minimalne troškove.

  3M™ sredstva za ispunu, 3M™ Scotch - Weld™ ljepila u tubi i laki polusulfitni brtveni silikoni doprinose smanjenju težine zrakoplova, postižu maksimalnu učinkovitost, svode troškove na minimum i unaprjeđuju održivost.

  Maksimalna učinkovitost uz minimalne troškove. Maksimalna učinkovitost uz minimalne troškove.
 • Ohladite hardver uz manji utrošak energije.

  Sa 3M™ NOVEC™ tekućinom koristi se manje energije za hlađenje hardvera (preciznije, 95% manje) te se time omogućuje zbijenija montaža hardverskih komponenti.

  Ohladite hardver uz manji utrošak energije. Ohladite hardver uz manji utrošak energije.
 • Više snage, manje prekida.

  Upotreba aluminijskog kompozitnog materijala za izradu jezgre vodiča omogućuje prijenos duplo veće snage struje uz dvostruko manju težinu - i to bez prekida na postojećoj infrastrukturi.

  Više snage, manje prekida. Više snage, manje prekida.

Priče o globalnim izazovima


Naša strategija

 • Cilj naše održivosti je podržavanje svjetskog individualnog razvitka tijekom rasta poslovanja. To podrazumijeva osvrt na globalne izazove, kao što su dostupnost i sigurnost energije, nedostatak sirovina, ljudsko zdravlje i sigurnost, obrazovanje i razvoj, a sve u cilju daljnjeg razvitka.

  • 3M tehnologija koja unaprijeđuje svaku tvrtku
  • 3M proizvodi koji unaprijeđuju svaki dom
  • 3M inovacije koje unaprjeđuju svaki život

  Kao i mnoge druge organizacije, mi težimo ravnomjernom razvoju tri ključna stupa održivosti:

  • Ekonomski uspjeh: Razvoj drugačijih, praktičnih i domišljatih rješenja koja će se suočiti s izazovima održivosti.
  • Očuvanje okoliša: Pružanje praktičnih i učinkovitih rješenja i proizvoda pomoću kojih se suočavamo s izazovima očuvanja okoliša.
  • Društvena odgovornost: Stalan kontakt s predstavnicima lokalnih društvenih zajednica u cilju neprestanog poboljšanja naše prakse u području održivosti.

  Saznaj više o načinu na koji se suočavamo s globalnim izazovima.


Ciljevi i napredak

 • Jedina stvar koju volimo više od odlične ideje jest odličan rezultat. Kada govorimo o održivosti kvaliteta je vidljiva u dokazima. Od smanjenja emisije plinova uzročnika efekta staklenika za 57%, do smanjenja potrošnje vode i ispuštanja štetnih tvari, naš rad u području održivosti daje sjajne rezultate. Pročitajte više ovdje.


Poruka našeg predsjednika uprave

 • Inge Thulin, izvršni direktor

  Od 1902. godine, 3M kompanija poboljšava kvalitetu života ljudi. Društveno i ekološko upravljanje je ključno za nas i prožima se kroz našu viziju:

  • 3M tehnologija koja unaprjeđuje svaku tvrtku
  • 3M proizvodi koji unaprjeđuju svaki dom
  • 3M inovacije koje unaprjeđuju svaki život

  Sa poslovnim djelatnostima u više od 70 zemalja - i prometom od 55 000 proizvoda u približno 200 zemalja - duboko smo isprepleteni s globalnom svjetskom privredom i sa značajnom ulogom u čovječanstvu. Nitko ni u jednom trenutku svog života nije daleko od nekog 3M proizvoda, što nam omogućuje da uvodimo promjene od grada do grada, od sela do sela i od osobe do osobe.

  Brzi napredak u komunikacijama objedinjava naš svijet u jednu globalnu zajednicu koja dijeli iste vrijednosti. Zajedno se suočavamo s neizvjesnostima vezanima uz dostupnost energije, klimatske promjene, kvalitetu i dostupnost vode, nedostatak sirovina, te uz obrazovanje, razvoj i zdravstvenu zaštitu.

  Jasno je da ove globalne dinamične promjene predstavljaju izazov održivom rastu budućih generacija, zbog čega 3M koristi svoje najveće prednosti - ideje i inovativnost - za suočavanje sa spomenutim izazovima.

  S proizvodnim pogonima u područjima od zdravstvene zaštite, preko elektronike do proizvoda za automobilsku industriju, pronalazimo nove tehnologije koje svakodnevni život čine lakšim, sigurnijim i ispunjenijim. Među načine s kojima smo uveli svoje ideje i inovacije u cilju postizanja održivije budućnosti, ubrajamo:

   

  • U 2014. godini, osvojili smo nagradu ENERGY STAR®, koju dodjeljuje agencija za zaštitu okoliša u SAD-u, za napore koje ulažemo u cilju očuvanja energije diljem svijeta. To je bila 10-ta uzastopna godina da kompanija 3M osvaja tu prestižnu nagradu, što je presedan u gospodarskom svijetu. Također smo se ponovno našli na listi Dow Jones Indeksa održivosti - privilegija koju imamo još od 1999. godine.
    
  • Razvili smo i plasirali na tržište veliki broj proizvoda usmjerenih prema održivoj proizvodnji, od folija za štednju energije za tablet računala, Post-it® listića od recikliranog papira, zračnih brana i rješenja za brtvljenje u građevinarstvu, preko Envision® grafičkih folija, 360 Encompass™ zdravstvenog informacijskog sustava, pa sve do štedljive, višestruko nagrađivane LED tehnologije.
    
  • Stalan uspjeh našeg programa isplativosti prevencije zagađenja vidljiv je u nastojanju sprječavanja kontaminacije skoro 2 milijuna tona zraka i vode te zbrinjavanjem otpadnog materijala, kao i u globalnom smanjenju emisije plinova uzročnika efekta staklenika za čitavih 57% u razdoblju od 2002. do 2013. godine, i to u apsolutnom iznosu (iako je volumen prodaje tvrtke porastao za 30 posto u istom razdoblju).
    
  • Pružamo stalnu podršku zaštiti i obnovi vitalnih eko-sustava diljem svijeta. Kroz suradnju s partnerima poput Društva za očuvanje prirode (The Nature Conservancy), 3M Fondacija osigurala je više od 21 milijuna dolara za očuvanje više od 1 milijuna jutara zemljišta.
    
  • Stalna podrška zaštiti i obnovi vitalnih eko - sustava diljem svijeta. Kroz suradnju s partnerima poput Društva za očuvanje prirode (The Nature Conservancy), 3M Fondacija osigurala je preko 21 milijun dolara za očuvanje više od 1 milijuna jutara zemljišta.
    
  • Više od 61.6 milijuna dolara vrijednosti donirano je u gotovini i proizvodima diljem svijeta tijekom 2013. godine.
    
  • Početkom 2014. godine, priključili smo se u United Nations Global Compact. Kompanija 3M uvijek je postupala sukladno temeljnim vrijednostima navedenim u pismenom Dogovoru, i ponosni smo da možemo i formalno objaviti svoje opredjeljenje prema provođenju njegovih 10 načela u području ljudskih prava, zaposlenja, očuvanja okoliša i borbe protiv korupcije, kao i unaprjeđenje našeg partnerskog odnosa s organizacijom.

  I dok slavimo svoja postignuća, spoznajemo koliko su veliki izazovi s kojima se želimo suočiti. To neće biti lako i zahtijevati ćemo izmjene u načinu rada, načinu donošenja dugoročnih odluka i načinu na koji surađujemo. Ali uvjereni smo da kroz suradnju s našim kupcima i poslovnim partnerima i kroz poticanje ljudi da iskažu svoju osobnu kreativnost i strast, možemo provesti izmjene koje su neophodne za uspjeh kako poslovanja, tako i društva u cjelini.

  Kompanija 3M je tim od 89 500 predanih ljudi, odlučnih da daju svoj ​​doprinos stvaranju održivije budućnosti. Namjera nam je da to učinimo kroz stvaranje proizvoda koji će podržavati napore naših kupaca u području održivosti, uspostavljati održivu praksu u čitavom našem lancu nabave, i, možda i najvažnije, ujediniti nas u težnji prema zajedničkom cilju.

  Ponosan sam što sam dio 3M kompanije koja je posvećena tim izazovima te pun entuzijazma zbog uloge koju imamo, a to je da pružimo priliku za bolji i kvalitetniji život svakom čovjeku, bilo gdje u svijetu.

  Inge G. Thulin
  Predsjedatelj upravnog odbora, Predsjednik i izvršni direktor


Istaknuti proizvodi