1. Croatia
 2. FUTURO™ brand
 3. Razumijevanje boli u zglobovima
Znanstvenik

Kako djeluje

FUTURO™ steznici: dizajnirani kako bi olakšali bol u zglobovima

 • Bilo da se radi o kroničnoj boli u zglobu koja se razvila postepeno s vremenom ili o akutnoj boli zbog nedavne ozljede, Vi želite olakšanje boli. Pomoću steznika ovladajte sa boli u zglobovima te olakšajte oporavak, spriječite dodatne zdravstvene komplikacije i poboljšajte ukupnu kvalitetu života. FUTURO™ steznici pružaju Vam podršku, udobnost i prilagodljivost, bilo kada i bilo gdje. Saznajte više o svojim zglobovima te kako Vam FUTURO™ steznici mogu pomoći.

  Ova informacija nije namijenjena u zamjenu za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek zatražite savjet od liječnika u vezi Vašeg zdravstvenog stanja. Ne zanemarite stručni savjet i ne odgađajte pregled zbog nečega što ste pročitali ovdje.


Koljeno

Koljeno je jedan od najvećih i najsloženijih zglobova u ljudskom tijelu. Sa svojim nevjerojatnim trodimenzionalnim rasponom pokreta, koljeno može biti izvor boli zbog ozljede, starenja, operacije ili fizičke neaktivnosti. Pogledajte niže neke od najčešćih problematičnih područja.

 • MENISKUS

  "Oštećenje meniskusa obično je povezano sa trošenjem koljena jer tijekom godina tkivo gubi elastičnost i čvrstoću. Nesreće koje se obično događaju kod skijanja ili košarke često imaju sporednu ulogu u oštećenju. Unatoč tome što u nekim slučajevima trauma može uzrokovati štetu sama po sebi, kronična prekomjerna ili pogrešna upotreba ovog zgloba u svakodnevnom životu - čak i ako smo svjesni problema - predstavlja još jedan uzrok ozljeda. Bol je prisutna u svakodnevnom kretanju. Steznik za koljeno, u kombinaciji s odgovarajućim sportskim aktivnostima i fizikalnom terapijom, sastavni je dio liječenja."

 • LIGAMENTI

  "Ozjede križnih i kolateralnih ligamenta obično su posljedica nesreće u kojoj vanjska sila koja djeluje na koljeno prelazi granicu izdržljivosti koju ligamenti mogu podnjeti. Bilo da ste se ozljedili na skijanju ili igrajući nogomet, intenzivna bol, brzo oticanje zgloba koljena te mala ili nimala mogućnost micanja koljena - znakovi su koji ukazuju na moguću ozljedu ligamenata. Mnoge ozljede ligamenata zahtijevaju operaciju koljena. Steznik za koljeno nadopunjuje terapiju tijekom naknadnog procesa rehabilitacije."

 • OŠTEĆENJE HRSKAVICE

  "Osim normalnog trošenja koljena uzrokovanog starošću, oštećenje hrskavice može se prouzročiti i u slučaju nepravilnog hoda. Promjene poput ovih obično se polako počnu javljati, a bol se često prvi put pojavljuje u sasvim normalnim, svakodnevnim aktivnostima. U svojoj naprednoj fazi, ovo stanje ozbiljno ograničava kretanje zgloba. Lijekovi protiv reumatskih bolova, uz korištenje steznika za koljeno, mogu smanjiti ili čak eliminirati bol."

 • PATELOFEMORALNI BOLNI SINDROM

  "Ovaj pojam obuhvaća razna stanja povezana s koljenom (patelom). Ova stanja kreću se od oslabljenih mišića natkoljenice i njihovih poremećaja do kongenitalnih malformacija u kojem je čašica koljena sklona lateralnom iščašenju. Uobičajeno, bol se javlja kod hodanja, trčanja ili ustajanja nakon čučnja. Korisni postupci liječenja uključuju vježbu za bedrene mišiće koja je posebno usmjerena na poboljšanje njihove sposobnosti držanja koljena na mjestu i/ili njegova ispravnog pomicanja. Upotreba steznika za koljeno također je korisna u procesu liječenja." 

  Ova informacija nije namijenjena u zamjenu za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek zatražite savjet od liječnika u vezi Vašeg zdravstvenog stanja. Ne zanemarite stručni savjet i ne odgađajte pregled zbog nečega što ste pročitali ovdje.

  Činjenice o koljenu

  Pogledajte steznike za koljeno


Ručni zglob

Ručni zglob vjerojatno je jedan od najvažnijih zglobova na našem tijelu koji koristimo u skoro svim situacijama, bilo da se radi o našem profesionalnom ili privatnom životu. Naše ruke i prsti uključeni su u gotovo sve aspekte našeg rada, bez obzira na to radi li se o bavljenju atletikom, glazbom ili kod rada na računalu. Ta stalna upotreba ručnog zgloba donosi i visoki rizik od ozljede zgloba, a tijekom godina se kroničnim naporom mogu izazvati neka od bolnih stanja opisanih u nastavku.

 • FRAKTURE KOSTIJU

  Radijalne frakture i prijelomi čunaste kosti mogu izazvati intenzivnu bol u zapešću. Ovisno o vrsti i mjestu ozljede, fraktura se prvo mora ispraviti te nakon toga imobilizirati gipsom na podlaktici. Gips se može ukloniti nakon približno četiri do dvanaest tjedana, što znači da se time zglob oslobađa i pacijent ga može polako s vremenom početi micati. Oporavak se pospješuje vježbama i korištenjem steznika za zapešće.

 • OSTEOARTRITIS RUČNOG ZGLOBA

  "Frakture, dislokacija karpalne kosti te godine nepravilne upotrebe ili prekomjerno korištenje zgloba mogu oštetiti zglobnu hrskavicu, što uzrokuje bol koja se ne može precizno lokalizirati, a ponekad zbog toga zglob otekne. Rendgen se u tom slučaju koristi kako bi se uspostivila dijagnoza. Kod slučajeva akutnog osteoartritisa simptomi se mogu olakšati nošenjem steznika koji spriječavaju ekstremne pokrete ručnog zgloba. Zahvaćeni zglob također treba odmarati i držati ga zaštićenim."

 • SINDROM KARPALNOG TUNELA

  "Kosti ručnog zgloba i poprečni ligament formiraju karpalni tunel u kojem su smještene tetive i središnji živac koji daje osjećaj prstima. Bol se javlja u ruci kada ovaj tunel postaje tijesan i to zbog hematoma ili preopterećenja zgloba. Najtipičniji simptom je bolna parestezija u prstima (kao što su neugodni trnci), a koja se javlja uglavnom noću. Ono što može pomoći odmah kod ovih simptoma je trljanje i protesanje ruke, dok dugotrajno liječenje uključuje korištenje udlage koja će imobilizirati zglob"

 • TENOSINOVITIS

  "Tenosinovitis je stanje koje zahvaća tetive koje se nalaze duž šake te pomoću kojih možemo protegnuti prste i palac. Problemi nastaju kada tetive nateknu tijekom prenaprezanja ili kod promjena uzrokovanih reumatoidnim bolestima. U tom stanju zapešće trebate odmarati te ukoliko je potrebno hladiti ledom. Lijekovi protiv reume olakšavaju i umanjuju bol, kao i steznici za zapešće koji stabiliziraju pogođeno područje te pružaju laganu kompresiju."

  Ova informacija nije namijenjena u zamjenu za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek zatražite savjet od liječnika u vezi Vašeg zdravstvenog stanja. Ne zanemarite stručni savjet i ne odgađajte pregled zbog nečega što ste pročitali ovdje.

  Činjenice o šaci i zapešću

  Pogledajte steznike za šaku & steznike za zapešće


Gležanj

Gležanj je veoma osjetljiv dio tjela. Gotovo svatko zna bol koju prouzrokuje krivo stajanje i uganuće gležnja. Ova bol je obično dolazi od lateralnih ligamenata ili od vanjskog dijela gležnja nakon velikog pritiska, te ponekad čak rezultira slomljenom kosti. Iako se oba ova scenarija mogu odigrati u svakodnevnom životu, ozljede gornjeg zgloba se najčešće pojavljaju u sportu, gdje bi trebalo poduzeti posebnu brigu za zaštitu gležnja. Ovdje su neke od najčešćih ozljeda.

 • ANATOMIJA GLEŽNJA

  Kada je gležanj je u poziciji "stopalo okrenuto prema dolje", kosti su manje stabilne i zajednički se oslanjaju na ligamente i mišiće kako bi se postigla stabilnost.

 • OZLJEDE LIGAMENATA ("UGANUĆE")

  Uganuće stopala, jedna od najčešćih ozljeda ligamenata, prouzrokuje pucanje vanjskih (bočnih) ligamenata različitih stupnjeva ozbiljnosti, pa je bilo kakvo kretanje gornjeg gležnja izvanredno bolno. Potrebno je medicinski pregledati uganuti gležanj kako biste bili sigurni da nema slomljenih kosti. Osim fizikalne terapije, liječenje često uključuje držanje noge u podignutom položaju, odmor, hlađenje ledom i korištenje kompresivnog zavoja.

  Ova informacija nije namijenjena u zamjenu za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek zatražite savjet od liječnika u vezi Vašeg zdravstvenog stanja. Ne zanemarite stručni savjet i ne odgađajte pregled zbog nečega što ste pročitali ovdje.

  Činjenice o stopalu i gležnju

  Pogledajte steznike za gležanj & steznike za stopalo


Lakat

Niz anatomskih struktura nalazi se u veoma uskom prostoru unutar lakta. Ta činjenica u kombinaciji sa stalnim korištenjem ruke u svakodnevnom životu čini ovaj zglob izrazito osjetljivim. Dijagnoza i terapija često su dugotrajni te otežani procesi, a simptomi mogu pokriti širok raspon bolesti. Ova stranica daje kratak pregled onih bolesti koje se najčešće javljaju kod ovog područja.

 • TENISKI LAKAT

  "Igranje tenisa nije jedini uzrok problema koji nastaju kod područja lakta: razne dnevne aktivnosti kao što su rad na računalu ili ručni rad također mogu utjecati negativno na ovaj zglob i to zbog preopterećenja mišića zapešća i prstiju. Rezultat može biti intenzivna, probadajuća bol, osobito na vanjskom dijelu zgloba. Tretman uključuje odmaranje zgloba i izbjegavanje pokreta koji aktiviraju bol. Lijekovi protiv bolova i steznik za lakat mogu vam olakšati bolove, kao i fizioterapija."

 • GOLFERSKI LAKAT

  "Golferski lakat je stanje u kojem dolazi do kroničnog preopterećenja mišića koji se koriste kod savijanja zapešća i prstiju. Isto kao i kod teniskog lakta, sastavni dio terapije je odmor, lijekovi protiv bolova i steznici za lakat."

  Činjenice o laktu

  Pogledajte steznike za lakat


Leđa

75% svih ljudi na svijetu imaju povremene ili stalne bolove u leđima, što čini ovo stanje drugim najčešćim uzrokom posjete ortopedu. Zglobovi koji se troše s godinama i starenjem najviše utječu na lumbalnu kralježnicu, što rezultira iznenadnim bolnim uspravnim stajanjem - uobičajena i svakodnevna aktivnost koju biste trebali obavljati bez razmišljanja. U nastavku pročitajte više o nekim od najčešćih ozljeda leđa.

 • BOL U DONJEM DIJELU LEĐA

  "Diskovi su ti koji predstavljaju izvor velike boli u kralješnici. Intervertebralni diskovi, koji se nalaze između kralježaka, elastične su strukture koje djeluju kao opruga i amortizer te omogućuju pomicanje kralježaka. Ukoliko se diskovi počinju stanjivati, kralježnički spojevi će se početi trošiti tijekom vremena te će se kanal kralježničke moždine početi sužavati. Ove promjene dovode do izuzetne boli u leđima i leđnim mišićima. Ponekad će se bol širiti prema stražnjici i natkoljenici, a pojam lumbago se koristi ukoliko je bol oštra i iznenadna. Snažni lijekovi protiv bolova te ležanje i mirovanje korisni su za ovo stanje u svojoj akutnoj fazi. Steznik za leđa također može biti učinkovit, kao i fizioterapija. "

 • HERNIJA DISKA

  "U svojim naprednim fazama, trošenje diska koji oblaže kralježak prouzrokuje stanje u kojem se unutarnji dio diska može izbočiti ili popucati kroz vanjski sloj. Izbočeni unutarnji dio diska može pritiskati ili nadraživati živčani korijen, a može ga čak i ozlijediti. Rezultat je izuzetno bolna napetost u mišićima leđa što čini pokret gotovo neizvedivim. Ova se bol može širiti prema dolje u stražnjicu i noge, što uzrokuje neurološke poremećaje kao što su parestezije i slabosti. Zahvaćeno područje trebalo bi se obraditi rendgenom, magnetskom rezonancijom i CT-om. Elektrodijagnostičko (EMG) testiranje se koristi za otkrivanje oštećenja živaca. Snažni lijekovi protiv bolova su korisni kod akutne hernije diska. Fizikalna terapija bi trebala početi nakon što se akutni simptomi povuku. Steznici za leđa su također jedna od bitnih komponenata terapije."

  Činjenice o vratu i leđima

  Pogedajte steznike za leđa


Vrat

Od ukočenog vrata do klasične trzajne ozljede, bol u gornjim dijelovima kralježnice je česta pojava te dolazi u mnogim oblicima i jačinama. Bol se može širiti prema ramenima i rukama što otežava kod određivanja jasnog uzroka boli. Ova stranica daje kratak pregled najčešćih problema koji pogađaju ovo područje.

 • ANATOMIJA VRATA

  Sedam vratnih kralježaka, diskovi koji ih razdvajaju, živci koji opskrbljuju vrat i ruke, arterije koje vode do mozga i sustav ligamenata - sve to je ograničeno na vrlo mali prostor u vratu. Ovo funkcionalno područje nam omogućuje okretanje glave i savijanje te protezanje vrata. Kao i sa svim ostalim zglobovima i sustavima, promjene na kralježnici su isto tako povezane sa starenjem, no naprezanje ili preopterećenje također dovodi do bolnih promjena. Osim toga, psihološki čimbenici kao što je primjerice stres, uzrokuje loše držanje i napetost mišića.

 • SINDROM BOLI U VRATNOJ KRALJEŽNICI

  "Najčešći uzrok bolova u vratu je sužavanje intervertebralnog foramina i oštećenje intervertebralnog diska, što potencijalno dovodi do pritiska na živac. Bolovi i napetost se u početku pojavljuju u području oko vratne kralježnice. Bol se širi prema ramenima i rukama te može uzrokovati parestezije. Ova vrsta boli općenito se može ublažiti lokalnom primjenom topline i fizikalnom terapijom koja uključuje masažu vratnih mišića. Mišićni relaksanti mogu također biti uključeni u liječenje, kao i nošenje ovratnika koji osigurava toplinu i ograničava kretanje."

  Činjenice o vratu i leđima

  Pogledajte FUTURO ovratnik