1. Hrvatska
 2. O 3M kompaniji
 3. Tehnologije
Hrvatska
Tehnologije u periodnom sustavu

Tehnologije

Odaberite tehnologiju u nastavku i pogledajte kako ideje povezane s drugim idejama rješavaju probleme diljem svijeta.

 

 • Primjena
  Ac Icon

  Kontrola zvuka

  Glasna, neugodna buka osim što iritira, predstavlja opasnost za naše zdravlje i sigurnost. 3M je osmislio odabrane, neuvezane viskozno-elastične polimere i druge materijale koji apsorbiraju zvuk, neutraliziraju vibraciju i kontroliraju neželjenu buku. U vozilima, ovi materijali osiguravaju manju buku u putničkim odjeljcima. Kod računalnih diskova smanjuju iritirajuće zvuke i pomažu da se poveća brzina pristupa i memorijski kapacitet. Na radnom mjestu to omogućava da buka ne odvraća Vašu pozornost, da se zaštiti sluh i omogući komunikacija.


  Di Icon

  Elektronički zasloni

  3M materijali koji se koriste za proizvodnju zaslona manipuliraju prijenosom i refleksijom svjetlosti. Zahvaljujući našim stručnim znanjima u području višeslojnih filmova, objektiva i mikro-replikacije, uspjeli smo povećati jasnoću, trajnost i svjetlost kod gotovo svih vrsta elektroničkih zaslona: od zaslona s tekućim kristalima ručnih uređaja, preko LCD zaslona i televizora, do divovskih ekrana. Ovi materijali se koriste i za zaštitu privatnosti ekrana za laptope, računala i bankomate.


  Ec Icon

  Energentske komponente

  Svijet se okreće 3M tehnologijama kako bi se uveli novi način proizvodnje i čuvanja energije. 3M je globalni lider za komponente s gorivim ćelijama, osobito kod projektiranja i proizvodnje ekonomičnih sklopova sa membranskim elektrodama. Također smo aktivni u unaprjeđivanju litijsko-ionskih materijala za baterijske sustave. U fotonaponskoj industriji, 3M unaprjeđuje tehnologije (gdje se ubrajaju nepropusni (barijerni) filmovi i koncentratorski sustavi Fresnel leća) i opskrba proizvodima kao što su visoko-prianjajuće i provodne trakaste folije.


  Fs Icon

  Filtriranje, odvajanje i pročišćavanje

  Inovacije u području filtriranja, razdvajanja i pročišćavanja dovele su do potražnje najveće čistoće u proizvodnji unutar farmaceutske, prehrambene i kemijske industrije. Kako bi zadovoljio rigorozne standarde ovih a i drugih industrija, 3M nudi višestruke mogućnosti koje obuhvaćaju mikro-porozne membrane, tehnologije ugljičnih i netkanih vlakana, za filtriranje tekućina i plinova te njihovo odvajanje. Ista stručna znanja su primijenjena i na 3M respiratore i maske, zračne filtere za kućnu upotrebu i za automobile, te za pročišćavanje vode u Vašem domu.


  Fc Icon

  Prilagođavanje oblika i ambalaža

  Kod više od polovice 3M proizvoda, posljednji korak u procesu proizvodnje je pretvaranje raznih filmova, brusnih materijala, traka ili drugih materijala u posebne oblike i veličine prema zahtjevu klijenta. Naša spremnost da u kratkom roku preoblikujemo način rezanja proizvoda, njegov oblik i obradu, omogućava učinkovito prilagođavanje uz zadržavanje kvalitete materijala. Naša okretnost i brzina u proizvodnji u skladu je s našom fleksibilnom ambalažom koja čuva i štiti gotove proizvode, kao i strategiju zaštite robne marke prodavatelja.


  Fe Icon

  Fleksibilna elektronika

  Koristeći napredne materijale vlastite izrade i tehnike proizvodnje, 3M je postao jedan od prvih u proizvodnji elektroničkih krugova na fleksibilnim polimernim folijama. Toneri za printere su jedni od prvih kod kojih se koristila ova jeftina i lagana tehnologija savitljivih krugova. Danas se ova tehnologija koristi i za hard-disk pogonske jedinice, dijagnostičke uređaje u medicini, velike ravne zaslone i druge aplikacije koje zahtijevaju pouzdanost i fleksibilnost.


  Im Icon

  Slika

  3M razumije vizualnu komunikaciju. Tvorci smo prvog termo-faks uređaja za prijenos slike. Promijenili smo način oglašavanja s prvim digitalno tiskanim grafičkim prikazima veličine zida. Izumili smo višeslojne optičke filmove koji stvaraju oštre, živopisne slike za elektroničke zaslone i sigurnosne žigove koji onemogućavaju krivotvorenje. Uveli smo unaprjeđenu kvalitetu boja i pigmenata kako bi se osiguralo da autentične, jasne boje potraju čak i pod najtežim vanjskim utjecajima. Oslanjajući se na desetljeća iskustva s tiskanim i digitalnim tehnologijama, 3M nastavlja uvoditi još sofisticiranije filmove, boje i softvere za tisak, elektroničke zaslone i reklame.


  Lm Icon

  Upravljanje svjetlima

  Počnite od same srži poznavanja naprednih materijala koje ima 3M. Dodajte materijale u u obliku filma u stotinama tankih slojeva. Spojite ih s jedinstvenom 3M-ovom vještinom stvaranja mikroskopske strukture na filmovima (i drugim površinama). Spajanjem ove i drugih tehnologija, 3M manipulira svjetlošću i tako transformira obične proizvode. Znakovi postaju svjetliji i lakši za čitanje. Zaštitne oznake kao da lebde iznad dokumenata. Elektronički zasloni življi su i šareniji, a troše manje energije.


  Mf Icon

  Mehanički pričvršćivači

  S 3M mehaničkim pričvršćivačima, korisnici mogu pričvršćivati i skidati materijale – koliko god puta je potrebno. Mi izrađujemo ove izdržljive strukturirane površine kombiniranjem naših jedinstvenih tehnologija, uključujući mikro-replikaciju, preradu polimera, ljepila i netkanog tekstila. Naši pričvršćivači po sustavu 'pričvrsti i skini' transformiraju proizvode od pelena za bebe pa do brusnih materijala; oni se također koriste u prometu i zdravstvu te za sportsku opremu i elektroničke proizvode.


  Op Icon

  Optička komunikacija

  Kroz napredak online usluga, kao što su internet telefonija i slanje videa, potražnja za većom propusnošću podataka je sve veća. Zahvaljujući našoj stručnosti po pitanju materijala i preciznosti obrade, 3M optički spojevi i spojnice pomažu pružateljima usluga da konstruiraju i održavaju mreže koje će zadovoljiti očekivanja kupaca glede brzine i pouzdanosti. Naša snaga u optičkoj elektronici očituje se i u 3M komponentama zaslona, fleksibilnoj elektronici i senzorima za sektore medicine, sigurnosti i obrane.


  Po Icon

  Porozni materijali i membrane

  Porozni materijali i membrane su ugrađene u tisuće različitih proizvoda 3M kompanije, a tu se ubrajaju i respiratori, filteri, gorive ćelije, transdermalni flasteri i zavoji. 3M proizvodi porozne filmove i druge strukture veličine i razmaka koje imitiraju pore, a koji su osmišljeni za konkretnu primjenu. Membrane i drugi materijali se također mogu kemijski modificirati za hvatanje čestica. Danas, 3M tehnologija osigurava da zrak i tekućine protječu odgovarajućom brzinom, sprječavajući prolazak česticama koje su velike kao zrna riže kao i nanometarski male veličine čestica.


  Tt Icon

  Praćenje i pronalaženje

  Identifikacija radio-frekvencijom (RFID) je postala iznimno pouzdan, sveprisutan i vrijedan alat za praćenje kretanja i stanja predmeta. 3M je najprije razvio ovu tehnologiju bežičnog praćenja za sustave unutar knjižnica. Danas ga naši korisnici koriste za praćenje farmaceutskih pošiljki, održavanje avio motora, praćenje uzoraka tkiva, pravne i medicinske dokumentacije i još mnogo toga. Uz stalno poboljšavanje hardvera i softvera, 3M RFID pomaže u povećanju produktivnosti, smanjujući troškove nastale uslijed krađa i gubitaka.

 • Bi Icon

  Biotehnologija

  Prilikom proizvodnje proizvoda za medicinsku primjenu, 3M primjenjuje svoju nesvakidašnju kombinaciju stručnosti u području znanosti o materijalima, karakterizacije površina, fitriranja i biologije. Među ostvarenim rezultatima su: iznimno izdržljivi stomatološki restorativni materijali, biokompatibilne kirurške trake i povoji, transdermalni flasteri za doziranje lijekova, antimikrobna sredstva za čišćenje i sterilizacijski senzori.


  Dd Icon

  Dostava lijekova

  Farmaceutski proizvodi mogu poboljšati, a ponekad čak i spasiti živote. Važno je da budu dani u pravilnoj dozi na pravom mjestu i u pravo vrijeme. 3M je bio prvi koji je proizveo sustav transdermalnih flastera te inhalator s mjernim dozatorom (za inhaliranje lijekova u respiratorni sustav). Naša stručna znanja glede kemijske formule i tehnologija davanja lijeka upotpunjena su desetljećima iskustva u području regulative, osiguranja kvalitete i precizne proizvodnje.


  Md Icon

  Upravljanje zdravstvenim podacima

  U preko 6.000 bolnica diljem svijeta, napredni softver kompanije 3M i konzultantske usluge pomažu organizacijama prikupiti klasifikaciju podataka zdravstva, rasporediti sredstva, postupati sukladno propisima, upravljati prihodima i, na kraju, poboljšati kvalitetu njege pacijenata. Naša rješenja donose značajne uštede troškova zdravstvenim organizacijama i pomažu državama i nositeljima zdravstvene politike u svijetu u upravljaju troškovima i poboljšavanju rezultatata njihovih lokalnih i nacionalnih sustava zdravstvene zaštite.


  Mi Icon

  Detekcija mikroba i njihova kontrola

  3M tehnologije su u prvim linijama obrane protiv opasnih mikroba. Oslanjajući se na svoje znanje o specijalnim materijalima, premazima, nanotehnologiji i mikro-replikaciji, 3M je razvio sustav za detekciju koji je brz i jednostavan za korištenje, a služi za otkrivanje i određivanje količine prisutnosti patogena i drugih organizama. Oni se koriste u bolnicama, zdravstvenim laboratorijima, na klinikama i u objektima gdje se rukuje hranom i gdje se hrana priprema. Također smo razvili sustav za detekciju mikroba i tehnologiju karakterizacije, na temelju genetskih markera.


  Se Icon

  Senzori

  Slabo kucanje srca novorođenčeta, ključna promjena temperature koja poništava učinak cjepiva, genetski marker za cističnu fibrozu - ove i druge pokazatelje mogu otkriti i prenijeti senzori 3M kompanije kao i drugi senzori koji koriste 3M komponente. Naša tehnologija reagira na čitav niz podražaja, kao što su toplina, svjetlo, pritisak, te na radiološke, kemijske, biološke i druge signale. Naše senzorske aplikacije su također sveobuhvatne, u rasponu od jeftinih indikatora kao što su jednokratne trake za testiranje sterilnosti, sve do naprednih, automatiziranih dijagnostičkih aparata.


  Wo Icon

  Zbrinjavanje rana

  Kad god je koža pacijenta oštećena zbog operacije, nezgode ili zbog davanja infuzije, postoji rizik od infekcije. Napredna sredstva za lijepljenje, filmovi, netkani i specijalni materijali, koriste se za proizvodnju 3M medicinskih proizvoda - kao što su naši upijajući i transparentni zavoji, kirurške trake i prekrivači, kao i proizvodi za pripremu i čišćenje kože – koji potiču brže zarastanje i smanjuju opasnost od infekcija.

 • Ab Icon

  Brusni materijali

  3M je započeo svoje poslovanje kao proizvođač brusnih materijala. Tijekom više od jednoga stoljeća, unaprijedili smo našu prvotnu tehnologiju dopunjujući je novitetima koje su razvili drugi poslovni sektori 3M kompanije. Danas se naši brusni materijali oslanjaju na tradicionalne tehnike, kao što su ljepila i premazi, kao i najmodernije tehnologije, od mikro-replikacije do keramike i netkanih materijala. Rezultat je široki spektar brusnih materijala za oblikovanje, završnu obradu te lagano i precizno poliranje.


  Ad Icon

  Ljepila

  Toliko jaka da mogu držati konstrukciju zgrade tijekom cijelog njenog životnog vijeka, a s druge strane toliko nježna da ih može koristiti i dijete. Ljepila 3M kompanije su dizajnirana tako da odgovaraju potrebama naših klijenata, a koriste se za razne proizvode, od aviona i mobitela do vozila i medicinskih zavoja. Prednjačimo u segmentu prianjajućih materijala i epoksidnih smola. Tu se naravno, ubrajaju i trake osjetljive na pritisak koje je 3M izumio prije više od 80 godina.


  Am Icon

  Napredni materijali

  Kada su znanstvenici 3M kompanije počeli raditi na rješavanju problema kupaca, oslonili su se na izniman izbor naprednih i specijaliziranih materijala: polimere, kompozite, keramiku, fluoromaterijale, nanomaterijale i drugo. Naš laboratorij ovoj paleti neprestano dodaje nove formule i nove revolucionarne verzije postojećih materijala. Osim toga, 3M je nenadmašan u primjeni ovih novih materijala za praktične potrebe proizvodnje.


  Ce Icon

  Keramika

  3M je počeo s radom upravo ovdje, pretvarajući minerale u brusni papir. Već preko jednog stoljeća, koristimo anorganske keramičke materijale za iznenađujuće veliki broj proizvoda: granulirane podloge za krovnu zaštitu, kompleksne zaslone osjetljive na dodir na bankomatima, estetske restorativne stomatološke materijale te najgrublje brusne materijale, fluorescentna zrnca koja određuju traku kojom vozite na autocesti natopljenoj kišom kao i za ultra jako vlakno utkano u električni vod. Svi oni su nastali iz duge povijesti 3M kompanije u radu s anorganskom keramikom.


  Do Icon

  Stomatološki i ortodontski materijali

  3M je uveo prve restorativne materijale u boji zuba 1964. godine, te je to bio veliki napredak kao odgovor na zahtjeve pacijenata glede estetike te stomatologa koji su tražili izdržljive materijale za rad. Od tada je postignut značajan napredak u području kemije, biologije, keramike i digitalizacije, te je zahvaljujući tome kompanija postala svjetski lider za stomatološke kompozite, sredstva za ljepljenje, izradu kalupa, ortodontski pribor i druge proizvode. Konkretnije, mi smo začetnici primjene visoko viskoznih restorativnih materijala koji se koriste za brzo i udobno liječenje zuba te tehnologije za uzimanje otisaka kojom se pravi točna replika zubi pacijenta.


  Em Icon

  Elektronički materijali

  Napretci glede elektroničkih komponenti - od poluvodiča i povezivanja, do memorije podataka i zaslona - često počinju otkrićima u svezi sa organskim, anorganskim i metalnim materijalima od kojih se te komponente izrađuju. 3M pridonosi unaprjeđenju proizvodnje i učinka ugrađujući svoja znanja u mnoge druge elektroničke uređaje današnjice, gdje ubrajamo i fluoro-kemikalije, ljepila, brusne materijale, membrane, elektrode i elektrolite.


  Fi Icon

  Folije

  3M-ove folije imaju širok spektar različitih namjena. Jedna linija proizvoda poboljšava jasnoću slike kod LCD zaslona, dok druga služi za blokiranje sunčeve svjetlosti kroz prozorska stakla. 3M folije se koriste za izradu grafika veličine zgrade kao i za sprječavanje crtanja grafita. Neke su jednoslojne, sa skromnom aplikacijom, a druge su višeslojne tako da prenose ili reflektiraju određene valne duljine svijetlosti. S druge strane neke folije prave visoke barijere za propuštanje kisika i vlage, što je nužno za nove generacije elektroničkih zaslona.


  Fl Icon

  Fluorirani materijali

  3M fluoro-kemikalije su aktivni materijali u širokom spektru zaštitnih premaza 3M kompanije. Oni se također koriste kao tekućine za termalnu regulaciju i kao tvari za površine kojima se poboljšava protok boja i premaza visokih performansi. Fluoro-polimeri marke Dyneon posjeduju iznimnu otpornost na temperature i kemijska sredstva, što ih čini idealnima za mnoge proizvode s kojima se radi u ekstremnim uvjetima i uvjetima sa štetnim utjecajima. Koriste se za oblaganje žica, kao brtvila, neprianjajući premazi, kao obloge crijeva za ulijevanje goriva i druge važne primjene visokih performansi.


  Me Icon

  Kompoziti s metalnom matricom

  Infiltracijom gusto zbijenih keramičkih vlakana ili čestica s aluminijskom legurom, 3M stvara kompozitne materijale i predmete koji predstavljaju spoj iznimne snage, lakoće i čvrstoće. Prva komercijalna primjena ove tehnologije je bio nadzemni električni vodič visoke čvrstoće, koji može nositi prenositi do dva puta više energije od uobičajenih vodova iste veličine. Nadalje se ove tehnologije koriste i na proizvodima i komponentama drugih namjena u građevini i strojarstvu. Prednosti ovog materijala se dodatno uvećavaju kada je komponenta izložena opterećenju visokog ubrzanja, što povećava uštedu na težini.


  Nt Icon

  Nanotehnologija

  3M znanstvenici istražuju novi svijet na nanometarskoj razini, gdje materijali iskazuju jedinstvene fizičke, kemijske i biološke osobine. Ova neobična svojstva se već koriste u našim tvrdim premazima, restorativnoj stomatologiji i optičkim filmovima za povećanje jasnoće slike (koristi se u LCD zaslonima). Brojne platforme s 3M tehnologijom, kao i sredstva za ljepljenje te farmaceutski proizvodi pod utjecajem su pojave nano čestica.


  Nw Icon

  Netkani materijali

  Nakon pola stoljeća istraživanja upotrebe netkanih materijala, 3M i dalje pronalazi nove načine da ih unaprijedi i primjeni. Kada se primjenjuju u proizvodnji medicinskih traka oni pružaju udobnost pacijentima. U brusnim materijalima produljavaju trajnost i pojednostavljuju upotrebu. Kao izolatori, pomažu da Vaš automobil bude tiši a Vaša jakna toplija. Zahvaljujući stručnim znanjima koje 3M posjeduje glede naprednih materijala i sofisticirane proizvodne tehnologije, stvorene su nove mogućnosti za primjenu netkanog tekstila u zdravstvu, za proizvode široke potrošnje i tešku industriju.


  Sm Icon

  Namjenski materijali

  3M prednjači u razvoju i modifikaciji materijala male zapremine te visoke vrijednosti. Među njima su namjenski aditivi i ostale kemikalije, kao i katalizatori, zaštitne smole, foto-inicijatori, tenzidi, staklene perle odn. mikrosfere, premazi za lako čišćenje, maziva i elektroliti za baterije. 3M također razvija tehnologiju keramičkih tekstila i kompozita za potrebe avio industrije, rafinerija nafte, obrade metala i drugih industrija. Pored ostalih jedinstvenih materijala, 3M također unaprjeđuje stručna znanja u području jakih, lagalnih kompozita s metalnom matricom.

 • Mr Icon

  Mikroreplikacija

  3M je vodeća kompanija u korištenju malih, precizno oblikovanih struktura koje materijalima daju nova fizička, kemijska ili optička svojstva. Mikro-replicirane prizme se koriste za putokaze, elektroničke zaslone i rasvjetu na pročeljima zgrada, jer reflektiraju jači odsjaj. Minijaturne čestice u obliku piramida omogućuju da 3M brusni materijali budu učinkovitiji i daju ravnomjerniji efekt. Mikro-replicirani kanali čak mogu usmjeravati tekućinu kroz kapilarnu primjenu, što predstavlja veliki potencijal za biomedicinske proizvode.


  Mo Icon

  Kalupi

  3M izrađuje precizne i složene oblike optičkih leća pomoću napredne tehnologije za kalupe. Mi također koristimo kalupe za izradu mikro-repliciranih oblika u strukturiranim brusnim materijalima, za poboljšanje svjetlosti te za zaštitne folije. Vođeni izuzetno visokom razinom otpornosti koju ovi proizvodi zahtijevaju, 3M je razvio jedinstvena stručna znanja u više pripremnih tehnologija za obradu termoplastičnih i termostabilizacijskih materijala, kao što je projektiranje alata za kalupljenje te za mjerenje procesa i temperaturnih oscilacija.


  Pd Icon

  Obrada čestica i raspršivanje

  3M-ova sposobnost da stvori čestice i omogući njihovo raspršivanje - u čvrstim materijalima, folijama i tekućinama, omogućava da brusni materijali, restorativni stomatološki materijali, boje, optički filmovi i folije za stakla budu jedinstveni. Naše razumijevanje fizičkih, kemijskih i međupovršinskih interakcija omogućava nam da uz pomoć precizno raspoređenih čestica i nanočestica (kao što su staklene perle, ugljen, metali i metalni oksidi) unaprjedimo jačinu materijala, indeks refrakcije, provodljivost, apsorpciju IR zračenja, katalitičku aktivnost i druge karakteristike.


  Pm Icon

  Proces otapanja polimera

  Tijekom desetljeća, 3M je postao svjetski lider u razvoju i upotrebi polimera, pretvarajući ove jedinstvene molekule u filmove i predmete tehnikama ekstruzije, premazivanja i drugim tehnikama obrade. Danas se gotovo sve tehnološke platforme kompanije 3M, kao i većina 3M proizvoda, oslanjaju na preradu polimera. Ova stručna znanja su osobito važna u području zdravstva, elektronike i na tržištima za zaslone i grafike.


  Pp Icon

  Precizna obrada

  U prošlosti, proizvodnja velikog opsega je kao ishod mogla imati velike varijacije u rezultatima rada. To više nije slučaj zahvaljujući napretku u području proizvodnje premaza, sušenja, stezanja, radu sa folijom i drugim tehnologijama. 3M inženjeri dizajniraju opremu za proizvodnju koja predstavlja spoj precizno kontroliranih procesa i ekonomske učinkovitosti proizvodnje. Rezultat: 3M ekološke performanse nastavljaju napredovati, a dopuštena odstupanja kod proizvodnje proizvoda postaju sve zanemarljivija.


  Pe Icon

  Predvidljivi inženjering i modeliranje

  Koristeći sofisticirano modeliranje računala i tehnologiju simulacije, 3M znanstvenici i inženjeri mogu predvidjeti osobine materijala koji se tek trebaju izraditi te ubrzati razvoj naprednijih proizvodnih procesa. Zahvaljujući ovim virtualnim eksperimentima, 3M je u mogućnosti ubrzati isporuku novih proizvoda za elektroničke ekrane, fleksibilne krugove i identifikaciju radio-frekvencija.


  Rp Icon

  Proces radijacije

  Materijali u mnogim 3M proizvodima su modificirani ili poboljšani kroz kemijske reakcije koje nastaju u procesu radijacije, kao što su stvrdnjavanje, podešavanje, međusobno povezivanje i polimerizacija. Koristimo ultraljubičaste i elektroničke zrake, brze laserske impulse, plamen i druge tehnologije za stvaranje preciznih oblika u našim strukturiranim brusnim materijalima i folijama sa svjetlosnim efektom, grafičkim folijama, reflektirajućim folijama te drugim proizvodima.


  Su Icon

  Modificiranje površina

  3M istražuje površinu materijala više od bilo koje druge kompanije na svijetu. Mi stvaramo jedinstvene površine kroz primjenu naše mikro-replikacijske tehnologije. Također modificiramo površinu folija i materijala za folije uz pomoć tehnologija grijanja te parnom obradom. Ovi sofisticirani alati nam omogućavaju da poboljšamo prianjivost materijala, mijenjamo njihovu tvrdoću, unaprijedimo refleksiju ili stvorimo druge, nove karakteristike.


  Vp Icon

  Obrada parom

  Ključne karakteristike djelovanja često ovise o preciznosti premaza metala, oksida ili polimera. Zahvaljujući desetljećima iskustva, 3M je rafiniranost premaza uz pomoć pare doveo do savršenstva. Kada je riječ o ovoj specijaliziranoj proizvodnoj tehnologiji, mnogi naši sadašnji proizvodi duguju svoju nesvakidašnju izdržljivost, refleksiju, nepropusnost i kemijska svojstva umijeću ove kompanije.

 • We Icon

  Ubrzano izlaganje vremenskim uvjetima

  Od nas se očekuje da naši materijali za prometnu sigurnosnu signalizaciju, znakove i druge proizvode obavljaju svoju funkciju i nakon više godina nemilosrdne izloženosti različitim vremenskim prilikama. Iz tog razloga su 3M proizvodi dizajnirani za vanjski prostor. Kako bi se osigurala visoka razina performansi, 3M je razvio tehnologije koje imitiraju ekstremnu svjetlost, toplinu, hladnoću i vlagu kakvi se mogu dogoditi u vanjskim uvjetima u raznim dijelovima svijeta. Kombinacijom izlaganja realnim uvjetima kakvi se mogu naći u svijetu te ubrzanog izlaganja, 3M je razvio jedinstveno umijeće u mjerenju, analiziranju i odgovoru na zahtjeve u slučaju i najtežih uvjeta u okruženju.


  An Icon

  Analitička znanost i tehnologija

  Nove tehnologije daju rješenja za naše klijente, kao što i postavljaju mnoštvo pitanja našim znanstvenicima: Što je to? Kako funkcionira? Može li se napraviti boljim? Kako bismo odgovorili na ova pitanja, 3M je razvio jedinstvenu sposobnost za mjerenje, karakterizaciju i razumijevanje materijala i procesa. S resursima koji postoje diljem svijeta, znanstvenici 3M kompanije se mogu osloniti na našu umješnost analiziranja u svim fazama razvoja proizvoda, od ideje do komercijalizacije i proizvodnje.


  As Icon

  Aplikacijski softver

  Aplikacijski softver kontrolira, prati, komunicira i omogućava stvaranje brojnih inovacija kompanije 3M, od filtriranja zraka do RFID rješenja na razini poduzeća za praćenje zdravstvene dokumentacije. Aplikacijski softver se može koristiti unutar web tražilice na standardnim stolnim računalima i ručnim uređajima ili se može ugraditi u namjenske elektroničke hardvere i sustave. 3M koristi najnoviju tehnologiju i tehnike za izradu aplikacijskog softvera koji je pouzdan i jednostavan za korištenje.


  Es Icon

  Elektronika i softver

  3M je svoja znanja izgradio na elektroničkim i softverskim tehnologijama. Danas je elektronika sastavni dio mnogih 3M proizvoda - od stomatoloških skenera do 3M ™ Littmann® elektroničkih stetoskopa i 3M™ sustava upravljanja granicom. 3M-ov napredni softver je utjelovljenje 'mozga' koji stoji iza ovih proizvoda proizvodeći 'pametne' (matematičke i informatičke) algoritme gurajući ove proizvode za stupanj više na vrijednosnoj skali. Zahvaljujući kombinaciji materijala koji su vodeći u svijetu, odgovarajućoj obradi i stručnim inženjerskim znanjima, 3M elektronika i softver daju moćnu platformu za izradu pametnih materijala, uređaja i sustava, također pružajući i pametne usluge.


  In Icon

  Inspekcija i mjerenje

  Iznimna preciznost 3M proizvodnje - u nekim slučajevima odstupanja su manje od valne duljine svjetlosti – zahtijeva isto tako precizan alat za mjerenje i inspekciju kvalitete proizvoda. 3M je stvorio optičke, infracrvene sustave osjetljive na UV zračenje, mjerne instrumente i druge alate koji su njegovo vlasništvo, za mjerenje performansi, snage, boje, refleksije i debljine. Ovi i drugi parametri pružaju preciznu i brzu potvrdu o tome da su naši procesi vrhunski, učinkoviti i ujednačeni kao i da su naši proizvodi u skladu sa svim specifikacijama kupaca.


  Is Icon

  Projektiranje integriranih sustava

  Kompleksni sustavi zahtijevaju sveobuhvatno projektiranje. Kroz integraciju softverskih, elektroničkih i strojnih stručnih znanja, 3M stvara sustave koji se međusobno nadopunjuju proizvodeći izuzetne performanse. Ove discipline su dodatno unaprjeđene predvidljivim modeliranjem, inženjeringom ljudskog faktora i industrijskim dizajnom. Rezultat je spoj funkcionalnosti i elegancije u proizvodima tako jednostavnim kao što su dispenzer za ljepljivu traku ili alat za brušenje, ili tako složenim kao što je 3M sustav za praćenje i sigurnost u knjižnicama.


  Is Icon

  Proizvodni dizajn i kontrola

  Precizan, dosljedan, troškovno konkurentan i siguran: očekivanja su velika za sofisticirane proizvodne tehnologije. Malo je kompanija u svijetu koje se mogu usporediti s 3M-om u dizajnu i radu najzahtjevnijih neprekidnih procesa, osobito u radu sa folijama, premazima i sušenjem. Njegove prednosti su prediktivni inženjering i modeliranje, proces detekcije i sustavi s povratnim informacijama, kao i desetljeća iskustva 3M-a u području kemijskog, strojnog i elektrotehničkog inženjeringa. Korist za kupce se očituje u svakom visoko-kvalitetnom proizvodu kompanije 3M i brzom modificiranju tih proizvoda tako da se zadovolje lokalne potrebe tržišta.