Šumski krajolik
Naše opredjeljenje prema održivom šumarstvu

Smatramo našom dužnosti da zaštitimo ugrožena staništa i biljne i životinjske vrste diljem svijeta.

Predanost tvrtke 3M razvoju održivog šumarstva

'3M kompanija spada među najpriznatije svjetske kompanije po svojoj predanosti očuvanja okoliša.

Već više od 40 godina, 3M zauzima vodeću poziciju među svjetskim kompanijama i među prvima je uvela pojam održivosti u svoje proizvodne procese, počevši od revolucionarnog programa isplativosti prevencije zagađenja (3P) iz 1975. godine, pa sve do bogate palete održivih proizvoda koje imamo danas.

Također smo pred svoju kompaniju postavili stroge ciljeve u vezi s očuvanjem okoliša, a radi suočavanja s problemom klimatskih promjena, upravljanja vodama, ispuštanja štetnih plinova u atmosferu i smanjenja otpada, uz istovremeno povećanje i unaprjeđenje procesa reciklaže te povećanje sadržaja recikliranog materijala u našoj ambalaži.

Kao globalna tvrtka, smatramo da imamo odgovornost prema društvu općenito, a posebno prema društvenim zajednicama u kojima živimo i radimo. To između ostalog obuhvaća i zaštitu ugroženih vrsta i staništa. Donirali smo preko 20 milijuna dolara Društvu za zaštitu prirode u svrhu zaštite ugroženih bioraznolikosti i staništa diljem SAD-a, Kine, Meksika i Brazila.

 


Odgovorna nabava papira

  • U sklopu naših svekupnih napora prema održivosti, uspostavili smo dugoročnu predanost održivom upravljanju šumama. Stoga proizvode od papira nabavljamo od dobavljača za koje smatramo da dijele iste vrijednosti kao mi i da su u istoj mjeri posvećeni očuvanju površina pokrivenih šumom.

    Stranica 3M Pulp and Paper Katalog Policy osmišljena je kako bi se osiguralo da sva sirova drvna vlakna koja se koriste u proizvodnji naših proizvoda na bazi papira i ambalaže, potječu iz izvora koji se bave zaštitom šuma i koji poštuju prava radnika i ljudi koji žive u šumama, ili čiji život ovisi o šumama. Kompanija 3M koristi isključivo drvnu sirovinu poznatog i dokazano zakonitog porijekla, dobivenu uz poštivanje načela zaštite šuma s bogatim zalihama ugljika, očuvanja vrijednosti šuma, kao i ljudskih prava radnika i domorodnog stanovništva.

    U partnerskom smo odnosu sa Šumarskim Fondom (The Forest Trust - TFT), neprofitnom organizacijom s bogatim iskustvom u davanju smjernica tvrtkama u području razvoja i uvođenja odgovorne eksploatacije celuloze i papira i unaprjeđenja upravljanja šumskim gospodarstvima kroz globalne lance nabave. Obvezali smo se, zajedno s našim izravnim i posrednim dobavljačima, da ćemo osigurati praćenje sirovina koje koristi 3M, od pilane do šume, te da ćemo im kroz svoju poslovnu politiku osigurati edukaciju u vezi s problemima šumarstva te ih podržati u naporima da uspostave vlastite programe praćenja porijekla sirovina. Kroz ovakvu suradnju unutar naše poslovne politike, koristimo moć našeg lanca nabave kako bismo promovirali odgovornu eksploataciju sirovina i održivost šumskog bogatstva diljem svijeta.


Održive inovacije

  • 3M kompanija nastavlja s promocijom razvoja održivih proizvoda. Jedan od primjera su naši Post-it® zeleni blokići (Post-it® Greener Notes) i Post-it® reciklirani blokići (Post-it® Recycled Notes), izrađeni od 100% recikliranog papira, dok je ambalaža za reciklirane blokiće također proizvedena od 100% recikliranog kartona. Naša ponuda obuhvaća i Post-it® 100% reciklirane samoljepljive listiće (Post-it® 100% Recycled Pop-Up Notes), Post-it® zelene zastavice za obilježavanje stranica (Post-it® Greener Pagemarkers), kao i Post-it® reciklirane ploče za prezentaciju (Post-it® Recycled Easel Pads). Svi Post-it® blokići su mogu 100%-no reciklirati.

    Određeni proizvodi unutar Post-it® i Scotch® robnih marki sada koriste revolucionarno, novo ljepilo koje se u najvećoj mjeri izrađuje od obnovljivih biljnih vrsta. Na taj način se smanjuje upotreba nafte u procesu proizvodnje, što je naravno dobro za okoliš.

    Sve zajedno navedeno doprinosi očuvanju šuma u svijetu, umanjuje efekte klimatskih promjena i unaprjeđuje kvalitetu života diljem svijeta. Kroz tijesnu suradnju s našim dobavljačima, zaposlenicima, kupcima i predstavnicima lokalnih zajednica, nastaviti ćemo zadovoljavati potrebe današnjeg društva i u isto vrijeme poštivati potrebe budućih generacija.